Helwegen & Peters

Echografie

U bevindt zich hier: home > onze behandelmethoden > echografie

Om optimale zorg te kunnen verlenen aan onze cliënt besteedt de Helwegen en Peters groep veel aandacht aan een goed onderbouwde, fysiotherapeutische diagnose. Echografie is een mogelijkheid om tot een nog duidelijker beeld te komen van de aanwezige klachten waardoor de behandelaar een nog gerichtere behandeling in kan zetten. De Helwegen & Peters Groep beschikt over de benodigde geschoolde krachten en apparatuur om deze vorm van onderzoek in onze praktijken toe te passen.

Wat is echografie?

Echografie werkt met het uitzenden en ontvangen van geluidsgolven en biedt zicht in het bewegingsapparaat, met name de weke delen(spieren, pezen, kapsels en banden). Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan eventueel vaker herhaald worden om de vooruitgang van de behandeling in kaart te brengen.

Met echografie worden verschillende aandoeningen in beeld gebracht, namelijk

zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog,  een hielspoor of zelfs een slijmbeursontsteking. We kunnen door middel van echografie verschillende pathologieen vaststellen, zoals een zweepslag(spierscheur in de kuit), ontstekingen, andere rupturen, vochtophopingen of cystes, dislocaties en laesies.

Met echografie worden verschillende aandoeningen in beeld gebracht, namelijk:

  • peesafwijkingen, bijvoorbeeld in de achillespees
  • een tenniselleboog
  • hielspoor
  • een zweepslag(spierscheur in de kuit)
  • een slijmbeursontsteking
  • ontstekingen
  • rupturen(spier, pees) of laesies(volledige ruptuur)
  • vochtophopingen of cystes
  • dislocaties

Meerwaarde van het gebruik van echografie in de fysiotherapie

Weefselschade in en rondom gewrichten kan met echografie in beeld worden gebracht. Er ontstaat meer inzicht in de belastbaarheid van dit weefsel. Dit inzicht kan de juiste keuze van het behandelplan beïnvloeden. Een meer gerichte training of behandeling kan er voor zorgen dat het fysiotherapeutisch handelen efficiënter en sneller kan verlopen.

Door middel van echografie kunnen bewegende beelden worden opgenomen, zodat het dynamische gedrag van gewrichten, pezen en spieren beoordeeld kan worden. Hierdoor komt er meer inzicht in het functioneren van het bewegingssysteem.

Vaak blijkt bij klachten aan het bewegingsapparaat dat de fysiotherapeutische diagnose te kort schiet om de kwaliteit van het bewegingsapparaat goed in te schatten. Het fysiotherapeutische onderzoek in combinatie met echografie geeft meer informatie over de kwaliteit en de belastbaarheid van het bewegingsapparaat.

Mocht u als verwijzer of patiënt nog vragen hebben betreffende deze vorm van onderzoek binnen onze praktijken, neem dan contact op met ons front-office 0475-562055.

Bekijk hier het overzicht voor vergoedingen vanuit uw zorgverzekering

Ga terug naar 'Onze behandelmethoden'

Meer info

Bekijk onze video

Video Helwegen & Peters

Onze klantenbeoordeling

× Home Nieuws Over ons Wat is uw klacht Onze behandelmethoden Medisch trainingscentrum Samenwerking Preventie Ons team Afspraak maken Contact