Helwegen & Peters

TEK

U bevindt zich hier: home > onze behandelmethoden > tek

TEK, Therapeutische Elastische Kousen

Veel mensen hebben last van opgezette, dikke en vermoeide benen of armen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: spataderen, trombose, zwangerschap, hart- of vaatlijden maar ook na een operatie, bestraling, infectie  of ongeval kan de omvang van het lidmaat toenemen. Men spreekt dan van een veneus- en/ of lymfoedeem. 

Middels oedeemtherapie (manuele lymfdrainage, compressietherapie (zwachtelen/ Therapeutische Elastische Kousen), lymftaping, aangepaste oefentherapie) kan het oedeem worden aangepakt.

Therapeutische Elastische Kousen kunnen (vervolgens) worden ingezet om het resultaat, een arm of een been met zo min mogelijk oedeem, te verminderen, te behouden of erger te voorkomen. 

Een gecontroleerde uitwendige druk zorgt voor de terugstroom van vocht naar de lymfe- en bloedvaten.

 

Omdat ieder mens uniek is, wordt iedere Therapeutische Elastische Kous zorgvuldig aangemeten. 

Zowel de lengte als de omvang van de kous, als de drukklasse en de weerstand van de kous zijn van groot belang om het gewenste resultaat te behalen.

Uw huisarts of specialist bepaald samen met de oedeemtherapeut welke drukklasse en weerstand nodig zijn.

 

Therapeutische Elastische Kousen moeten ten alle tijden door een huisarts of specialist voorgeschreven worden om vergoed te worden door de zorgverzekeraar. Drukklasse  I kousen worden niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Binnen 3 maanden na de aanschaf van de kousen vindt er controle plaats. Als u tevreden bent wordt er in de meeste gevallen een tweede (paar) kous(-en) besteld i.v.m. het wassen van de kousen.

De meeste verzekeringen vergoeden 2 (paar) kousen, gelijktijdig verstrekt, per 12 maanden. 

 

Wanneer u niet in staat bent om een kous zelfstandig aan te leggen kan er gebruik worden gemaakt van een hulpmiddel. Wanneer de voor de hand liggende hulpmiddelen (glijzak en handschoenen) niet volstaan kunnen er middels een verwijzing bij de zorgverzekeraar een passend hulpmiddel  worden aangevraagd.

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij Helwegen & Peters Fysiotherapie, 

Manon Kemp (0475-462266)

Bekijk hier het overzicht voor vergoedingen vanuit uw zorgverzekering

Ga terug naar 'Onze behandelmethoden'

Meer info

Bekijk onze video

Video Helwegen & Peters

Onze klantenbeoordeling

× Home Nieuws Over ons Wat is uw klacht Onze behandelmethoden Medisch trainingscentrum Samenwerking Preventie Ons team Afspraak maken Contact