Helwegen & Peters

Oedeemtherapie

U bevindt zich hier: home > onze behandelmethoden > oedeemtherapie

De manier om van vochtophoping af te komen

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aanvoer en afvoer van vocht. Dit kan zich uiten in zwelling, een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid met een pijnlijk of tintelend gevoel. Er zijn verschillende soorten oedeem, namelijk: lymfeoedeem, veneus oedeem en lipoedeem. 

Oncologie fysiotherapie

Wat is lymfeoedeem?

Lymfeoedeem is een ophoping van eiwitten en vocht ten  gevolge van een defect of onvoldoende functionerend lymfesysteem. Lymfeoedeem kan een aangeboren oorzaak hebben, dit betekent dat er een aangeboren probleem is aan het lymfestelsel, dit noemt men primair lymfeoedeem. Dit oedeem kan direct na de geboorte aanwezig zijn of zich later in het leven ontwikkelen als  het zogenaamde ‘slapend oedeem’ getriggerd wordt. Er is sprake van secundair lymfeoedeem wanneer  het oedeem ontstaat na beschadiging van het lymfesysteem door een externe factor zoals bestraling, een operatie waarbij de lymfeklieren worden verwijderd of een (wondroos)infectie. Secundair lymfeoedeem komt relatief vaak voor na behandeling van kanker. Het is belangrijk om lymfeoedeem te laten behandelen om erger – zwelling en verharding – te voorkomen en klachten te verminderen.

Wat is veneus oedeem? 

Veneus oedeem (CVI = chronisch veneuze insufficiëntie) is een functieverstoring van het veneuze systeem (aderen). De kleppen in de aderen werken niet meer optimaal waardoor de vochtafvoer belemmerd wordt en er klachten aan de benen kunnen ontstaan. Er is sprake van zwelling in de benen (vaak vnl. rondom de enkels) die in de loop van de dag toeneemt, een zwaar en moe gevoel in de benen en/of rusteloze benen na enige tijd staan. Zonder behandeling blijft veneus oedeem bestaan en heeft u een verhoogt risico op het ontstaan van een ‘open been’ (wond). Veneus oedeem komt regelmatig voor in combinatie met lymfeoedeem.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem). De vetcellen bij lipoedeem zijn vergroot en  kunnen een dubbele kern hebben. Deze vergrote vetcellen trekken vocht aan en houden dit vast. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan. Deze zwelling is symmetrisch aanwezig in de bovenbenen, benen en soms in de armen. De voeten en enkels blijven slank... Lipoedeem kan gecombineerd met  lymfeoedeem aanwezig zijn, in dit geval zijn ook de voeten gezwollen. De benen zijn vaak pijnlijk, zwaar, vermoeid, koud en er ontstaan gemakkelijk blauwe plekken. Ook kunnen aan de dijbenen fijne putjes ontstaan, ook wel sinaasappelhuid genoemd.

Lipoedeem is een aandoening die niet altijd door medici wordt herkent. Lipoedeem wordt meestal zichtbaar aan het eind van de puberteit en verdwijnt niet wanneer men veel gewicht verliest. Behandeling met compressie zal nodig zijn om de klachten te verminderen en de benen in omvang te laten afnemen.

Wat zijn de behandelmogelijkheden bij oedeem?

Manuele lymfedrainage: dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en op het bevorderen van de functie van niet aangedane lymfevaten cq. klieren.

Compressietherapie: om afname in omvang zo snel mogelijk te bereiken zal er veelal gezwachteld worden. Als het overschot aan vocht weg is zal er veelal  een therapeutisch elastische kous aangemeten worden om het effect te behouden.

Oefentherapie: ter verbetering van de beweeglijkheid,  spierversterking, afvoerbevordering en conditieverbetering.

Ademtherapie: ademhalingsoefeningen ter bevordering van afvoer van lymfevocht.

Voorlichting: over huidverzorging, preventie en zelfhulp.

Lymfetaping: een specifieke tapetechniek die de huid iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfevocht beter verloopt.

Vergoeding

Oedeemtherapie valt onder de basis ofwel aanvullende verzekering voor de reguliere fysiotherapiebehandeling.

Bekijk hier het overzicht voor vergoedingen vanuit uw zorgverzekering

Ga terug naar 'Onze behandelmethoden'

Meer info

Bekijk onze video

Video Helwegen & Peters

Onze klantenbeoordeling

× Home Nieuws Over ons Wat is uw klacht Onze behandelmethoden Medisch trainingscentrum Samenwerking Preventie Ons team Afspraak maken Contact